DUST (2005) 10'30
'DUST' gaat over stof, stofgordijnen die kleur krijgen doordat er licht op valt.
'DUST' gaat over kleine deeltjes die losgescheurd worden uit een bestaande structuur en eenmaal geplaatst in een nieuwe structuur verwonderd om zich heen kijken.
'DUST' gaat over heel veel kleine deeltjes die samen nieuwe grote structuren vormen, zoals waterdruppels stortbuien vormen en fantastische vergezichten.
'DUST' gaat over heel kleine geluidsfragmentjes die met veel tegelijk massieve structuren kunnen bouwen, maar ook heel kleine structuurtjes in bijna intieme ontmoetingen.
In Elektronische Muziek kennen we die verzameling technieken als Granulaire Synthese,
‘DUST' gaat ook over Granulaire Synthese.
'DUST' gaat over passie, passie voor geluid en muziek, passie voor het leven.
'DUST' gaat een beetje over mij.
'DUST' ging op 12 december 2005 in première in het Muziekgebouw aan het IJ te Amsterdam.
Waarom 'DUST' gemaakt werd en hoe:
In het voorjaar van 2005 ontwikkelde ik lesmateriaal voor tweedejaars studenten van HKU Muziek en Technologie voor het onderwijs in muzieksoftwareontwikkeling. Dat lesmateriaal was het begin van een geluidssynthese omgeving.
Ik heb daarna die omgeving verder uitontwikkeld en ingepast in een compositieomgeving waar ik in de jaren ’90 een aantal stukken mee gemaakt heb.
Toen duidelijk werd dat deze combinatie eindelijk het gereedschap opleverde dat ik nodig had, heb ik besloten 'DUST' te maken en daarmee tegelijk mijn software verder uit te ontwikkelen.
Het werd ook tijd om 'DUST' te maken, 'DUST' drong zich nogal op.
Ik hoorde flarden nog voor het gemaakt werd, een merkwaardige ervaring.
'DUST' is vanaf juni 2005 ontstaan uit geluiden die ik vond op een oude begraafplaats in Hardenberg, een begraafplaats in Barcelona (Cementiri de les Corts), en de Mercat Boqueria, een bekende voedselmarkt in Barcelona. Ander geluidsmateriaal waren studio-opnames van Evelien van den Broek (zucht, ademhaling) en van Makiko Sadakata (Japanse teksten).
'DUST' is gemaakt met mijn compositieomgeving
cppTK
(gebouwd in C++ op Apple-OSX), daarbij zijn vooral technieken gebruikt als Granulaire Synthese, filtering met resonatoren gemaakt met Karplus-Strong snaarmodellen en 2-pool filters. Met deze technieken kan ik details van een geluid heel erg uitvergroten, natuurlijke eigenschappen van geluiden behouden, overdrijven of weg halen. Geluiden zijn als elastiek of natte klei om te vormen tot geluiden die ik wil maken. Software implementaties van ouderwetse vermenigvuldigingstechnieken die vroeger met bandrecorders gedaan werden en het gebruik van snaartjes als filters lieten iets herleven van de werkwijze van Ton Bruynèl, dat was een aardige bijkomstigheid.